‘Wie maakt er eigenlijk een back-up?’ Oeps, voor je het weet is al je belangrijke data verloren, omdat collega 1 dacht dat collega 2 het zou doen, collega 3 dacht dat 2 het zou doen, of (erger nog) omdat er geen back-upsysteem is. Zolang het goed gaat, gaat het goed, maar zodra het mis gaat, gaat het ook goed mis. We hebben daarom drie redenen op een rij gezet waarom ieder bedrijf, groot of klein, een back-up zou moeten maken. Maar let op! Na het lezen van dit artikel heb je geen enkele reden meer om geen back-up te maken. Tijd voor actie dus.

1 Snel weer up and running up-and-running

Met een back-up heb je na een crash binnen no time al je data weer terug. Je kunt binnen mum van tijd weer door waar je gebleven was. Het personeel kan gewoon doorwerken en klanten merken niets of nauwelijks iets.

2 Bespaar geld
Alles kwijt? Succes met het vergaren van alle data! Dat kost tijd, heel veel tijd. Het personeel staat ondertussen stil. En stilstaan is achteruitgang. In de tijd dat jouw mensen bezig zijn de nodige informatie te verzamelen, hadden ze ook aan nieuwe (meer lucratieve) projecten kunnen werken. Zonde, zonde, zonde.

frustration3 Voorkom frustratie
Het herstellen van een crash zonder back-up kost niet alleen veel tijd en geld, maar ook een hoop frustratie. Gegevens, correspondentie, belastingaangiftes, foto’s van kinderen of vakantie en al het werk om daar een album van te maken, alles is kwijt. En al die fijne instellingen, hoe moest dat ook al weer?

 

Duidelijk dus: een back-up is voor ieder type bedrijf noodzakelijk om snel en efficiënt te herstellen van een crash en zodoende de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, onnodige uitgaven en hoofdpijnklachten te voorkomen. Maar wat is dan de beste manier: een externe harde schrijf, back-up tapes of in de cloud? En met welke frequentie: wekelijks, dagelijks of real time? Mail ACS, voor een advies op maat!

 

ACS Curacao N.V. © Copyright 2014. Design by IMAGEN

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
LinkedIn