Het is vandaag, 31 maart, World Back Up Day. Een mooi moment om eindelijk eens een back-up te maken van je gegevens. “Ja ja, dat weet ik heus wel”, horen we je denken. En toch maakt 30 procent van de mensen geen back-up, raken er wereldwijd 113 telefoons per minuut kwijt en raakt iedere maand 1 op de 10 computers geïnfecteerd met een virus. “Eigen schuld, dikke bult”, horen we je nu denken. Dat is inderdaad deels waar, maar deels ook niet. Want, wat blijkt: 29 procent van de rampen zijn per ongeluk.

Juist, back-uppen dus!

Back-ups zijn essentieel voor ieder type organisatie, groot of klein. Bedrijfsinformatie is immers altijd van grote waarde, het is waar een bedrijf op draait. Ieder jaar opnieuw lijden een groot aantal bedrijven enorme schade door verloren data en systemen die uitvallen, waarvan geen back-up is gemaakt. In een eerder artikel hebben we 10 redenen opgesomd waarom ieder bedrijf moet back-uppen. Nu geven we vier manieren om dit te doen.

Voorkom gedoe, begin vandaag nog…

1 Back-up op externe harde schijf

Voor de huis-tuin-en-keuken back-up is het gebruik van een externe harde schijf prima. Bewaar de bestanden die op je pc of laptop staan opgeslagen ook op een externe harde schijf, die je vervolgens ergens veilig in huis of op kantoor bewaart. Is je laptop gestolen? Dan heb je in ieder geval de externe harde schijf nog in huis! Als je hem tenminste op een veilige plek hebt bewaard en niet hebt opgeborgen in de laptoptas die zojuist gestolen is. Dat is dan ook meteen de keerzijde van het gebruik van een externe schijf: deze kan eveneens kwijtraken of gestolen worden. Ga er dus voorzichtig mee om. Ook omdat het een kwetsbaar device wat snel kapot gaat als je het op de grond laat stuiteren.

2 Back-up tapes

Veel bedrijven op Curaçao gebruiken een tape om een back-up te maken van de server. Het klinkt een beetje ouderwets, maar dat is het niet. Het is dé manier om bedrijfsinformatie buiten de organisatie op te slaan. Dus, werk je met tapes? Doe het dan goed! Ga gedisciplineerd te werk, stel iemand verantwoordelijk voor het dagelijks verwisselen, controleren en archiveren van de tape(s). Zo ben je altijd verzekerd van een, zo goed als, actuele back-up en is ‘oeps vergeten’ geen excuus meer.

3 Back-up ook je virtuele server

Heb je een virtuele server? Ook dan is een back-up nog steeds noodzakelijk. Kies voor een passende back-upmethode, zodat je de virtuele omgeving snel weer na kunt bouwen, met zo min mogelijk dataverlies. Bewaar de data daarnaast alsnog buiten de server, zodat het ook beschikbaar blijft als er zich een ramp voordoet, zoals brand.

4 Back-up in de cloud

Tot slot de nieuwste back-upvariant: back-uppen in de cloud. Vaak een meer flexibelere oplossing dan de traditionele oplossingen en makkelijk mee te schakelen met de groeiende opslagbehoefte. Anderzijds heerst er enige scepticisme omtrent het back-uppen in de cloud, omdat je niet weet waar je data zich bevindt. In welk land is je data geparkeerd en hoe zijn de wetten daar omtrent privacy? De vraag die je jezelf moet stellen in dit geval, is hoeveel waarde je hieraan hecht. Een back-up in de cloud is overigens wel makkelijk te beheren, omdat het op een centrale plek wordt opgeslagen. Er komt ook minimaal mensenwerk bij kijken, wat de kans op fouten maken (daar is ‘oeps vergeten’ weer) verkleind. Tot slot kun je een back-up in de cloud ook niet fysiek kwijtraken, zoals een externe harde schijf of tape.

Check, check, dubbelcheck
Voor welke back-upoplossing je ook kiest, controleer regelmatig je back-upsysteem! Ga er nooit zomaar vanuit dat je back-upmethode vlekkeloos werkt.

Meer weten over het maken van een back-up?
Advies nodig? Wij denken graag met je mee. Mail ons voor een afspraak.

ACS Curacao N.V. © Copyright 2014. Design by IMAGEN

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
LinkedIn